Vláčné kakaové řezy

Tyhle řezy jsou tak trochu vzpomínkou na dětství. Vláčný kakaový korpus, na něm lepkavá poleva, kterou jsme se jako děti zašpinily i na čele a kokos jako báječná tečka za tím vším! A nedávno nám je shodou okolností upekla jedna i druhá babička. Od obou jsem si vzala recept a ač byly buchty na chuť skoro stejné, recepty se lišily v náročnosti, takže jsem nakonec zvolila ten jednodušší, ubrala z původního rozpisu velké množství cukru, přidala jogurt pro vláčnost a vznikly řezy, které vám dnes přináším ve formě receptu. Kolegům jsem je nedávno přinesla fyzicky do práce a řezy mizely rychlostí blesku a na koho nezbylo, litoval:o)








Těsto

100 másla + lžíce na vymazání formy
250 ml mléka
125 g cukru krupice
100 g jogurtu
2 vejce
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
2 lžíce holanského kakaa
větší hrst strouhaného kokosu
-------------------------------------
Troubu zapneme a nastavíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Máslo nakrájíme do mléka a zahříváme, dokud se máslo nerozpustí - lze v rendlíku na sporáku nebo v misce v mikrovlnce. Směs promícháme, přisypeme cukr a vložíme jogurt a opět promícháme. Přidáme celá vejce a metličkou v ruce prošleháme.

V čisté misce smícháme mouku, prášek do pečiva a kakao. Přidáme k tekuté části a promícháme do homogenního těsta.

Vysoký plech (30 x 40 cm) nebo adekvátně velký pekáček vymažeme máslem a vysypeme kokosem. Na plech vylijeme těsto, stěrkou uhladíme (vychází relativně nízké, toho se nelekejte) a vložíme do rozpálené trouby na 15 minut.

Po upečení buchtu vytáhneme a špejlí propícháme celou buchtu (já dělám dírky asi 3 cm od sebe, je to proto, aby poleva pak zatekla i do dírek a ještě více zvláčnila řezy). Hned umícháme polevu.

Poleva

100 g másla
100 g cukru moučka
2 lžíce kakaa
2 lžíce rumu
1 lžička vanilkového extraktu (nemusí být)
2 lžíce horké vody
2 hrsti strouhaného kokosu
------------------------------------------------------
Máslo rozehřejeme, nasypeme do něj cukr a kakao a metličkou pečlivě promícháme. Pak přidáme postupně rum s vanilkovým extraktem a nakonec horkou vodu. Měla by vzniknout lesklá polotekutá poleva. Tu nalijeme na ještě horkou buchtu, rozetřeme do všech koutů a posypeme strouhaným kokosem.

Necháme zcela vychladnout a skladujeme v chladu.  Před servírováním necháme buchtu 15 minut na teple, aby povolila, pak je vláčná a šťavnatá.









Komentáře