Vepřové ve smetaně

Tohle jídlo připravuju už hodně dlouho a recept mám od své švagrové Petry. Recept je jednoduchý, poměrně bezpracný, výsledek chuťově výborný. Má jen jednu špatnou vlastnost - tahle úprava masa není příliš vzhledná a celé je to takové nefotogenické. Takže se nenechte zmást, jídlo chutná líp než vypadá:o)

Pro 4 osoby:
600 g libového vepřového masa (váleček, kotleta , kýta)
200-300 ml smetany ke šlehání (31% tuku)
1-2 lžičky mleté sladké papriky
sůl, pepř
----------------------------------------------------------

Maso omyjeme, nakrájíme na plátky a zlehka naklepeme. Z obou stran osolíme a trochu opepříme, vyskládáme do pekáčku (není potřeba vymazávat) tak, aby maso zabíralo většinu dna. Zlehka posypeme červenou paprikou a zalijeme šlehačkou tak, aby tekutina akorát pokryla maso - tzn. maso nesmí plavat, ale ani nesmí být smetany málo.

Pekáček přikryjeme víkem (stačí i alobal, který dobře připevníme) a vložíme do trouby rozpálené na 200°C alespoň na hodinu.

Maso je po upečení měkké a šlehačka na něm vytvořila pokrývku.

Podáváme s vařeným bramborem.


Komentáře