Linecké koláčky s tvarohem
enhle recept je skoro 4 roky starý, ale pořád stejně skvělý! Tak jsem ho pro vás vytáhla z historie, přefotila a doufám, že bude chutnat.
Když jsem tyhle linecké koláčky pekla poprvé, nezadařilo se tak, jak bych si přála. Chuť byla ale úžasná, a tak jsem věděla, že je musím příště zkusit znovu a dám si pozor na náplň, která mi původně hodně tekla a dost jí zbylo. Recept je od babičky mojí kamarádky Zuzky. Já jsem jen upravila náplň, aby se mi nestávalo to, co poprvé:o))
Pokud použijete vaničkový tvaroh, začněte tím, že ho necháte dvě hodiny před pečením okapat přes plátýnko.
100 g moučkového cukru
100 g změklého másla
1 celé vejce
1 žloutek (bílek využijeme na potřetí koláčků)
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
1-3 lžíce mléka (dle potřeby)
------------------------------------------------------------
V míse utřeme cukr s máslem, žloutkem a jedním vejcem. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme k máslové směsi. Vypracujeme drobivé těsto a podle potřeby přidáváme po lžicích mléko tak, aby vzniklo kompaktní nelepivé těsto.
Těsto vyválíme asi na 0,5 cm vysokou placku a pomocí vykrajovátka nebo skleničky vykrajujeme kolečka, která přesuneme na plech vyložený pečícím papírem (tato dávka vyjde na 2-3 plechy). Rozšleháme bílek a potřeme jím kraje koláčků.
Troubu předehřejeme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
100 g cukru
2 žloutky (bílky dáme třeba do mrazáku na pozdější použití)
1/2 lžičky vanilkového extraktu
rozinky nebo marmeláda na ozdobu
-----------------------------------------------------------------------------
V případě vaničkového tvarohu ho asi dvě hodiny před pečením necháme přes plátýnko vykapat a lehce vymačkáme, abychom odstranili přebytečnou vodu. Tvaroh v kostce můžeme použít rovnou. Dobrý je ještě bezlaktozový tvaroh z alberta - je dost tuhý, ač je ve vaničce, takže potřebuje maličko rozředit mlékem.
Tvaroh, cukr, žloutky a vanilkový extra rozmícháme dohladka (místo extraktu lze použít vanilkový cukr a o to méně dát klasického cukru). Krém vložíme do zdobícího sáčku s větší špičkou a nastříkáme na linecké kolečka připravené na plechách. Do středu každého koláčku dáme rozinku, případně jiné sušené drobné ovoce a nebo trochu marmelády.
Vložíme do trouby a pečeme 15-20 minut dozlatova.
2 lžíce rumu
moučkový cukr
----------------------------------------------
Ještě horké koláčky přímo na plechu potřeme rozehřátým máslem smíchaným s rumem a pocukrujeme. Necháme zcela vychladnout.
Když jsem tyhle linecké koláčky pekla poprvé, nezadařilo se tak, jak bych si přála. Chuť byla ale úžasná, a tak jsem věděla, že je musím příště zkusit znovu a dám si pozor na náplň, která mi původně hodně tekla a dost jí zbylo. Recept je od babičky mojí kamarádky Zuzky. Já jsem jen upravila náplň, aby se mi nestávalo to, co poprvé:o))
Pokud použijete vaničkový tvaroh, začněte tím, že ho necháte dvě hodiny před pečením okapat přes plátýnko.
Těsto:
350 g hladké mouky100 g moučkového cukru
100 g změklého másla
1 celé vejce
1 žloutek (bílek využijeme na potřetí koláčků)
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
1-3 lžíce mléka (dle potřeby)
------------------------------------------------------------
V míse utřeme cukr s máslem, žloutkem a jedním vejcem. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme k máslové směsi. Vypracujeme drobivé těsto a podle potřeby přidáváme po lžicích mléko tak, aby vzniklo kompaktní nelepivé těsto.
Těsto vyválíme asi na 0,5 cm vysokou placku a pomocí vykrajovátka nebo skleničky vykrajujeme kolečka, která přesuneme na plech vyložený pečícím papírem (tato dávka vyjde na 2-3 plechy). Rozšleháme bílek a potřeme jím kraje koláčků.
Troubu předehřejeme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Náplň:
750 g tvarohu ve vaničce, nebo 500 g tvarohu v alobale či bezlaktozového tvarohu z Alberta100 g cukru
2 žloutky (bílky dáme třeba do mrazáku na pozdější použití)
1/2 lžičky vanilkového extraktu
rozinky nebo marmeláda na ozdobu
-----------------------------------------------------------------------------
V případě vaničkového tvarohu ho asi dvě hodiny před pečením necháme přes plátýnko vykapat a lehce vymačkáme, abychom odstranili přebytečnou vodu. Tvaroh v kostce můžeme použít rovnou. Dobrý je ještě bezlaktozový tvaroh z alberta - je dost tuhý, ač je ve vaničce, takže potřebuje maličko rozředit mlékem.
Tvaroh, cukr, žloutky a vanilkový extra rozmícháme dohladka (místo extraktu lze použít vanilkový cukr a o to méně dát klasického cukru). Krém vložíme do zdobícího sáčku s větší špičkou a nastříkáme na linecké kolečka připravené na plechách. Do středu každého koláčku dáme rozinku, případně jiné sušené drobné ovoce a nebo trochu marmelády.
Vložíme do trouby a pečeme 15-20 minut dozlatova.
Dokončení:
cca 50 g rozehřátého másla2 lžíce rumu
moučkový cukr
----------------------------------------------
Ještě horké koláčky přímo na plechu potřeme rozehřátým máslem smíchaným s rumem a pocukrujeme. Necháme zcela vychladnout.
Komentáře
Okomentovat