Krémová kořeněná kuřecí stehna

Spolupráce

Kuře je velmi variabilní, dá se upravit na mnoho různých způsobů a já poslední dobou přicházím víc a víc na chuť stehnům, která jsem dřív přehlížela a dělala vše z prsou (i z pečeného kuřete jsem vždycky chtěla zásadně prsa). Přitom na jejich úpravě není nic těžkého a jsou krásně šťavnatá. Dnes přináším recept na kořeněnou pečenou variantu se smetanovou omáčkou. Pokud milujete pálivé, přisypte si do základní kořenící směsi i chilli.

Recept vznikl ve spolupráci s Naší stravenkou. Suroviny jsou z Lidlu a s náklady na dvě poctivé porce jsem se v pohodě vešla do 90 korunové stravenky.





4 kuřecí stehna vcelku, nebo 4 horní stehna a 4 paličky (500 g)
2 lžičky sušeného česneku
1 lžíce sladké papriky
1 lžíce oregána
3 lžíce hladké mouky
3 lžíce rostlinného oleje
1 větší cibule
2 stroužky česneku
500 ml vody
2 lžíce másla
125 ml smetany ke šlehání Pilos
sůl a pepř
-----------------------------------------------------------------------------
V míse smícháme mouku, sušený česnek, papriku, oregáno a asi lžičku soli. Jednotlivé kousky masa v této moučné směsi obalíme a položíme na talíř.

Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Česnek oloupeme a nasekáme.

Troubu pustíme na 200°C (horkovzduch 190°C).

Nyní se bude používat pánev, kterou lze dát i do trouby. Pokud takovou nemáte, nevadí, maso na sporáku připravte v libovolné vhodné pánvi a pak obsah prostě přendejte do pekáčku a ten vložte do trouby.

V pánvi, kterou lze dát do trouby, rozpálíme olej a opečeme na něm zprudka maso z obou stran do hnědé barvy (cca 4 minut z každé strany). Pak maso vyjmeme zpět na talíř a ve zbylém tuku osmahneme na slabším ohni cibuli dozlatova. Přidáme i česnek a asi minutu ho opékáme do rozvonění. Pak přidáme máslo, necháme ho rozpustit a přisypeme 2 lžíce moučné směsi, ve které se obalovalo na začátku kuře. Za stálého míchání asi minutku opražíme jíšku a následně zalijeme vodou a přivedeme k varu. Omáčku dochutíme solí a pepřem, 3 minuty provaříme, pak přilijeme smetanu, rozmícháme, vrátíme do omáčky maso, přiklopíme víkem (stačí i pevně přidělaný alobal)a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme 50 minut.

Podáváme s rýží nebo kuskusem, hodí se i vařený brambor.







Zdrojhttps://www.cookedbyjulie.com/creamy-smothered-chicken-thighs/

Komentáře